2012. okt. 27.

Fehér Vera - Mea Culpa



Fehér Vera a Hibaista fotográfia definíciójának kitalálója, a Hibaista fotográfusok
moderátora, a www.hibaizmus.hu létrehozója. Munkáinak egyfajta összefoglalása a
kiállítás, mely nem csak a művész gondolatvilágának sokszínűségét tárja elénk, de segít
értelmezni is a Hibaizmus mibenlétét és kategóriáinak megértését.
Az alkotó ekképpen fogalmaz kiállítása előszavában:
Véletlen? Hiba? Baj? Kezeljük feszesen, vagy higgadtan, legyünk befogadók vagy akár
elutasítók. Mindegy. A Véletlenek közöttünk járnak, akár ha szellemek lennének, s
finoman tevékenykednek sorsunk alakulásában. A Hibaizmus léte ezt a teóriámat
támasztja alá. A Hibaizmus táptalaján e szellemek kivirágoztathatják titkos bimbóikat.

Szeretettel várunk November 7-én este 7 órakor a Három Hét Galériában!

10 megjegyzés:

vukovka írta...

éljenéljen!

veratska írta...

köszi h feltettétek :) ott várok minden posztost :) puszi

naki írta...

nem kene ezt ennyire misztifikalni, hiszen nincsenek veletlenek, epp ugy, ahogy hibak sincsenek a fotografiaban. Csak dontesek, valasztasok vannak. Nincs jelentossege, hogy ezek jok-e vagy rosszak, hiszen nincs jo vagy rossz dontes. Elni kell a kovetkezmenyekkel! Ugy cselekszel, ugy alkotsz, ahogy azt a belso hangot diktalja, hogy harmoniaban legyel onmagaddal. Ez lehet a szabadsagod, boldogsagod, hiszen fuggetlen a befogadastol - avagy a keservesseged, ha fuggove teszed onmagad, a gondolkodasod, a latasmodod a kornyezeted elvarasaidtol. A dac is csak egy ilyen reakcio - "nem akarok megfelelni". Ily fenyben a hibaizmus egy csapda, mert tudatosan kuzd a tudatos alkotasmod ellen. Ezzel viszont veszit a hitelessegebol. Add at magad annak, amit tenned kell, ugy, ahogy azt erzed, hogy tenned kell. Ideologia csak diktaturaba vezet. Gratulalok a kiallitashoz, s nagyon sajnalom, hogy nem tudom megnezni! Igazan elkuldhetned nekem :)

Biró Roland írta...

ja ja bár én is részt vettem a kitalálásban ennek, de igazából szerintem a hibaizmus "értelme" a közösség "teremtés", hogy a hibaizmus "miatt" barátságok, kapcsolatok születtek..
még ha ez olyan giccsesen is hangzik

sisi/ Feltóti sándor írta...

Jó lenne ott lennem...

veratska írta...

pont fordítva működik, kár hogy nem észrevehető:
nagyon ritka, hogy ilyesmi képek születnek (persze ez géphasználattól függ azért, tehát ha vki lejárt filmre lomózik folyamatosan, akkor jönnek szépen sorban, de ha csak úgy fényképez, akkor eszméletlen ritka). pont ezért becsülöm én őket nagyon nagyra. én fényképezek "ahogy azt a belso hangom diktalja, hogy harmoniaban legyek onmagammal. Ez lehet a szabadsagom, boldogsagom" és akkor jön, és megtörténik az, hogy elmegyek a boltba a filmért amit előhívattam, és mondják, hogy kérem-e. mondom, mert miért? hát mert tönkrement. végigfut az agyamon hogy dehát mit csesztem el. és már a kezemben is a film, és látom, hogy katyvasz az egész, és kétszer fűztem be anélkül, hogy észrevettem volna. persze elvittem, és beszkenneltem, és beleszerettem. pedig tényleg nem így akartam. na nekem ezt jelenti a hibaizmus, amikor a felszabadult fotózás mellett még kapok is valami olyat, ami majdhogynem kívülről jön. ááá.. egyébként meg mindegy, erről nagyon sokat lehetne beszélgetni. egyébként szerintem vannak véletlenek, hit kérdése.

naki írta...

:) ismeros a helyzet ... es hiszem azt azt, hogy ezek is csak azert fordulnak elo, mert ugy csinalod, ahogy csinalod, tehat nem veletlen :) benned van. Azt kapod, ami vagy, az pedig tuti nem hibas ;) nanoq.nakokrii@gmail.com - johetnek a kepek, legyszi :)

veratska írta...

addig nem szabad, amíg a falon vannak :) de utána lehet! nézd meg élőben :) egyébként nem mai képek, a legfrisebb is 2 éves. azért örülök, jól sikerült, Juditnak köszönöm, hogy eljött, és sajnálom, hogy nem tudtunk többet beszélni.

naki írta...

eloben? :D nehez ugy!

veratska írta...

elküldtem neked